Brandpreventie

Webbanners_Veilig huis_Brandpreventie_1100x320px.jpg

BRANDBEVEILIGING - Je staat er waarschijnlijk niet te vaak bij stil. Maar hoe goed ben jij voorbereid op brand? Er zijn 3 dingen die je zou moeten doen in het kader van brandbeveiliging in jouw huis:

1. Verklein het risico op brand
2. Plaats rookmelders
3. Doe de deuren dicht!

1. Verklein het risico op brand

Twee op de drie woningbranden ontstaan door menselijk handelen. Je kunt zelf het risico op brand verkleinen door een paar simpele maatregelen.

Tips:

 • Laat geen kaarsen branden als je de kamer verlaat.
 • Als je eten aan het koken bent, loop er niet bij weg.
 • Laat een strijkijzer niet even aan omdat je zo weer verder gaat strijken.
 • Maak apparatuur stofvrij. Reinig regelmatig het filter van de wasdroger. Tip: plaats ook een rookmelder in de ruimte waar de wasdroger staat.
 • Zet apparatuur uit. Laat je wasmachine of vaatwasser niet draaien als je niet thuis bent. Laat apparatuur ook niet op stand-by staan.

Tip. Je kunt alles simpel in- en uitschakelen met DIO. 

DI-O Connected home
Alles gemakkelijk aan- en uitzetten in huis!

Met een draadloze schakelaar kun je een lamp, rolluik of ander elektrisch apparaat in een stopcontact draadloos aan- en uitzetten.

Di-O 1.0 startset

De 1.0 startset is een gebruiksvriendelijke home-automation set, dat het besturen van lampen en apparatuur eenvoudiger maakt. Met de Di-O startset 1.0 kun je alles in huis gemakkelijk aan- en uitzetten. De Di-O 1.0 startset bevat één afstandsbediening en drie stekkerontvangers. Deze set is onbeperkt uit te breiden met alle Di-O producten. De 1.0 startset is ook geschikt voor gebruik met mobiele apparaten.

2. Plaats rookmelders

In 70% van de woningen is een rookmelder geplaatst, maar slechts 45% van die rookmelders werkt. En van alle rookmelders is slechts 35% op de juiste plek geplaatst én werkt! Zorg ervoor dat jouw rookmelder juist geplaatst is en werkt.

 Aandachtspunten voor het plaatsen van rookmelders:

 • Bevestig de melder altijd aan het plafond. Rook gaat namelijk altijd naar boven.
 • Plaats de rookmelder altijd op het plafond op meer dan 50 cm van de zijmuren en hoeken.
 • Plaats de rookmelder altijd 30 cm van een lamp af.
 • Plaats de rookmelder niet boven radiatoren, convectorputten of andere apparaten die luchtstromingen veroorzaken.
 • Plaats de rookmelder minimaal 3 meter van de keuken vandaan. Zodat de dampen van het koken geen vals alarm geeft.
 • In de keuken kun je een hittemelder plaatsen in plaats van een rookmelder. 

Aandachtspunten onderhoud rookmelder: 

 • Tenzij anders staat vermeld op de rookmelder: vervang elk jaar de batterijen (indien de rookmelder niet is aangesloten op het elektriciteitsnet). Sommige rookmelders geven een garantie van 5 of 10 jaar met 1 batterij.
 • Maak de rookmelder regelmatig stofvrij met een stofzuiger (niveau van minste zuigkracht omdat je de elektronica niet wilt beschadigen) of plumeau.
 • Test de rookmelder regelmatig of hij nog werkt, gebruik hiervoor de testknop. Door de rookmelder te testen wordt de sensor, het elektronische circuit, de batterij en het alarm gecontroleerd.
 • Plaats de rookmelder op de juiste locatie voor optimale werking, zie hierboven.

 

Plaats rookmelder en koolmonoxidemelder op de juiste plek 

Waar moet je rook- en koolmonoxidemelders plaatsen? Hieronder een overzicht wat je waar moet plaatsen.

3. Doe de deuren dicht!

Deze tip kost niks, maar levert je waardevolle minuten op om bij brand in jouw huis te overleven. Uit recent onderzoek blijkt dat iets simpels als het sluiten van de binnendeuren voor het slapen gaan de kans op overleven bij brand enorm vergroot. Je hebt meer tijd om te vluchten of om gered te worden. De giftige rook blijft namelijk langer aan de andere kant van de deur. (bron: brandpreventieweken)

Dit filmpje zou je echt moeten bekijken: 

Doe vanaf nu alle binnendeuren dicht!

 

Extra tip: koppelbare rookmelders

Meerdere rookmelders slaan tegelijkertijd alarm. Dit is het voordeel van koppelbare rookmelders. Als  er ergens in huis brand ontstaat wordt dit doorgegeven aan alle melders. Hierdoor weet je zeker dat je het alarmsignaal niet te laat ontdekt. Zeker overdag met het nodige omgevingsgeluid is het mogelijk de rookmelder niet te horen, omdat de muziek aanstaat of omdat de kinderen luid aan het spelen zijn. Ook bij een goed geïsoleerd huis en bij gesloten binnendeuren is het ook mogelijk om het brandalarm op de zolder beneden niet of te laat te horen. 

Laat je informeren bij jouw dichtstbijzijnde Enorm winkel

Klik voor meer tips en advies op onderstaande links:

Sluiten
Mijn profiel