Buitenkozijnencontroleren

Houtrot opsporen

Een houtrotplek is in een vroeg stadium soms nog lastig te herkennen. Je vindt de plekken door je kozijnen na te lopen op zachte plekken. Vaak kan je ook wat barstjes in het schilderwerk ontdekken bij de houtrotplekken. 
Houtrot bevindt zich zit meestal in de hoeken van je kozijn. Besteed op die punten extra aandacht bij het controleren.
Als je zachte plekken tegenkomt, kun je met een hard voorwerp zoals de achterkant van een schroevendraaier rustig op de plek duwen.
Veert de plek mee? Dan zit er hoogstwaarschijnlijk een beginnende of gevorderde houtrotplek achter.

Houtrot repareren

Houtrot komt vaak voor in buitenkozijnen. Wanneer dit ook bij jou het geval is, adviseren we een houtrotreparatie uit te voeren.
Alleen wat houtrot wegkrabben, vullen en er overheen schilderen is vaak niet voldoende. Hiermee camoufleer je alleen het houtrot en zal het zich verder verspreiden. Houtrot  moet je dus zo goed en snel mogelijk behandelen. Hoe kleiner de plekken van het houtrot, des te beter het nog te repareren is. 

Houtrot uitkrabben

Heb je houtrotplekken gevonden? Dan moet je deze eerst helemaal uitkrabben en schoonmaken. Dit kan met een verfkrabber of ander puntig gereedschap.
Wees niet te voorzichtig en zorg er voor dat je alle zwakke plekken verwijdert, zowel het rotte hout als de verflaag. Het beste is om tot ongeveer 5 cm rondom de plek in het gezonde hout te krabben op zoek naar uitlopers van houtrot. 
Als je dit niet doet en er zit op die plekken nog wel wat houtrot, dan kan het gewoon verder gaan rotten. En ben je na een jaar weer aan de beurt.

Houtrot definitief stoppen

Smeer de plekken waar houtrot zat in met een speciaal middel dat de houtrot stopt. De oude houtrotplekken moeten goed doordrenkt zijn met houtrotstopper.
Een houtrotstopmiddel is vloeibaar en dringt door in het hout. Het middel zorgt ervoor dat alle schimmelsporen in het hout worden aangepakt.
Vul nu de lege plekken op met een speciale houtrot-reparatiepasta. De pasta bestaat meestal uit twee componenten; meng deze twee eerst goed, voordat je de houtrotplek met de pasta vult.
Wanneer de plek groot is, kun je deze het beste in twee delen vullen, zodat de vuller goed kan uitharden. Wanneer de pasta uitgehard is, zul je zien dat deze iets is gekrompen. Vandaar ook de twee stappen, zodat je de plek daarna in een keer goed kunt afwerken.

Houtrot repareren met een mal

Moet je een groot stuk van je kozijn opvullen? Maak dan handig gebruik van een mal. Je kunt een mal maken van een stuk kunststof. Het voordeel van een kunststof mal is dat de pasta niet aan het kunststof blijft hechten.
Zoals gezegd gaat de houtrotvuller nog krimpen bij het uitharden. Dus bij de grote plekken die gevuld moeten worden, raden we je aan om dit in meerder keren te doen. 

Vlak maken van de gerepareerde plek

Heb je de gaten opgevuld, dan laat je de pasta drogen en hard worden. Is de pasta hard genoeg, dan kun je het kozijn glad maken door middel van schuren en/of door de grotere stukken weg te krabben.
Doe dit tot het kozijn helemaal egaal is. Hierna kun je de kozijnen weer schilderen. Gebruik 2 á 3 verflagen om een goede dekking te krijgen. Twee keer een grondlaag en één keer verven in zijn geheel.
Is het geen weer om te schilderen? Gebruik dan in ieder wel grondverf voor de bescherming en schilder het later af. 

Klik hier voor meer informatie over het Schilderen van kozijnen.

Houtrot niet goed meer te vullen?

Soms kan het zo zijn dat de plekken te groot zijn om te vullen. Dan moet er een nieuw kozijn in of een gedeelte vervangen worden.
Een gedeelte vervangen is vele malen goedkoper dan nieuw en voor een paar honderd euro heb je meerde plekken gerepareerd en ziet het er weer als nieuw uit. 

Alabastine houtreparatie

Met Alabastine Houtreparatie kun je beschadigd hout duurzaam repareren. Scheuren, beschadigingen, afgebroken hoeken bij kozijnen, deuren en meubels repareer je hiermee ijzersterk. Het mooiste van Alabastine Houtreparatie is dat het alle eigenschappen van hout heeft, niet krimpt en ijzersterk is. 

Stap 1
Begin met het grondig verwijderen van de oude verflaag als je je buitenkozijn wilt schilderen. Misschien zijn er gaatjes of oneffenheden in het kozijn. Deze kun je wegwerken met Alabastine Houtreparatie. Is de ondergrond droog, stof- en vetvrij, dan meng je de twee componenten van het vulmiddel goed en breng je het met een plamuurmes aan op het kozijn. Na ongeveer 6 uur is het droog en kun je het kozijn schilderen.

Stap 2
Eerst schuur je het buitenkozijn en maak je het stofvrij. Daarna plak je de randen af met tape en breng je de grondverf aan. Het soort hout waarvan het buitenkozijn is gemaakt bepaalt welke grondverf je het beste kunt gebruiken. 

Stap 3
Roer de grondverf goed door en breng hem aan met een kwast of roller. Het buitenkozijn moet daarna minimaal 18 uur drogen. Schuur daarna het hout licht en schilder het buitenkozijn in de kleur die je wenst.

Stap 4
Na twee schilderbeurten zit de verf goed op het buitenkozijn. Na het aanbrengen van elke laag haal je de afplaktape rond het kozijn eraf. Daardoor kan de verf niet onder de tape komen en bovendien kan de tape de verf niet beschadigen bij het verwijderen. Tussen de schilderbeurten door schuur je het buitenkozijn licht op en zorgt u dat het stofvrij is.

Sluiten
Mijn profiel