Buitenkozijnenschilderen

Kozijnen en deuren rondom je huis schilderen lijkt een hele klus. Maar met een stappenplan en tips is de klus zo geklaard!

Is de bestaande verflaag nog mooi intact? dan is het niet nodig om een grondverf te gebruiken en kun je meteen naar Stap 4! 

Zorg dat je alle nodige materialen in huis hebt voor je begint. Met goed materiaal lever je natuurlijk het beste werk!

Wat heb je nodig:

 • schuurpapier
 • afplaktape
 • afdekmateriaal
 • grondverf
 • aflak
 • kwast
 • viltroller
 • strijkpot met inzetpot
 • schoonmaakmiddel

1. Voorbehandelen

Als je je kozijnen, ramen en deuren rondom je huis wilt schilderen, dan werk je altijd van boven naar beeden. Je begint met het schoonmaken van het geveltimmerwerk, ramen, deuren en kozijnen. Dit doe je met een sopje van warm water en St. Marc Express verfreiniger. Je maakt alles schoon, van boven naar beneden. Zodat alle spinnenwebben, algengroen en andere resten zijn verwijderd. 

Daarna ga je schuren. Het schuren is een van de belangrijkste stappen om een zo mooi en goed mogelijk eindresultaat te behalen. Dit zorgt namelijk voor een goede hechting. 

Is de verflaag die er nu op zit van zeer slechte kwaliteit en laat deze makkelijk los? Zorg dan dat je de losse verfdelen er eerst afkrabt met een krabber voordat je gaat schuren. 

 • Ga je eerst een grondverf aanbrengen? Gebruik dan schuurpapier met een grovere korrel, zoals k120. Dit zorgt ervoor dat de grondverf goed grip krijgt op de ondergrond
 • Breng je geen grondverf aan? Gebruik dan een minder grove korrel schuurpapier, zoals korrel K220. Zo voorkom je dat je schuurnaadjes door de aflak heen ziet en krijg je een strakker resultaat.
 • Neem na het schuren de ondergrond af met een kleefdoekje (kant en klaar vochtig doekje) of met een sopje en een natte doek. Zorg wel dat het water is voorzien van een allesreiniger of St Marc Express.
 • Zorg nu al dat de ondergrond is afgedekt.

2. Afplakken

Hoe strakker je afplakt, des te strakker het resultaat wordt. Gebruik goede tape zodat de verf niet onder de tape kan komen. Zo krijg je mooie strakke randen. Ben je niet zeker van je vaste hand tijdens het schilderen? Plak dan ook tape net naast de kitrand op het glas. Zo hou je de strakke lijn op het glas.

3. Grondverf aanbrengen

Na het voorbehandelen van de ondergrond kun je de grondverf aanbrengen. Zorg dat je de juiste grondverf aanbrengt. Gebruik een goeie kwast en verfroller om zo onder andere te voorkomen dat er haartjes in je grondverf komen. Begin bovenaan met grondverven.
Op een houten ondergrond kun je een normale grondverf aanbrengen. 
Op een metalen of stalen ondergrond moet je een hechtprimer aanbrengen.
Gebruik een strijkpotje met inzet pot of een verfbakje om het verf in te gieten. Zo hoef je niet de hele tijd met een volle pot in je handen te lopen. (Je voorkomt zo problemen).
Verwijder gelijk na het grondverven de tape op het glas, zodat dit niet blijft hechten aan de verf.


4. Voorbehandelen 2

Na het drogen van de aangebrachte grondverf moet je de ondergrond weer opnieuw schuren. Doe dit met een fijne korrel schuurpapier. Zo voorkom je dat je schuurstrepen ziet in het eindresultaat. Gebruik bij voorkeur Korrel 220.
Na het schuren kan je de ondergrond weer afnemen met een kleefdoekje of met water en een doekje. Vergeet niet om een ontvetter, bijv. St Marc aan het water toevoegen.
Zorg dat de ondergrond goed is afgedekt! 

5. Afplakken 2

Als de ondergrond goed geschuurd en ontvet is, kun je de hoeken en randen afplakken. Zorg dat dit zo strak mogelijk gebeurt om een zo strak mogelijk eindresultaat te krijgen. 
Zijn de hoeken en randen al strak? Plak je schilderstape dan iets naar binnen, zodat je de strakke rand intact laat. (Dit kan natuurlijk niet als je van kleur verandert.) 
Vertrouw je je vaste hand niet? Plak dan ook tape op het glas om de strakke rand van het kit te behouden.

6. Aflakken

Nu is het tijd voor het aflakken. Zorg voor een goede kwast en roller om een zo strak mogelijk eindresultaat te behalen. 

 • Giet de verf uit het blik in de strijkpot of verfbak, dit is makkelijker te hanteren tijdens het aflakken. 
 • Werk bij kozijnen van de binnenkant naar de buitenkant. Werk dus van het raam naar de muur toe.
 • Gebruik een kwast om in de moeilijke hoeken of randen te komen, rol deze uit met een viltroller.
 • Rol je viltroller in je verfbakje zodat je roller goed veel verf opneemt. 
 • Breng je roller aan op de te verven ondergrond
 • Zorg voor een gelijkmatige verdeling
 • Strijk na het invullen van alle vakken de verf uit van boven naar onderen.
 • Verwijder gelijk na het aflakken de tape!

Wat moet je niet doen? 

Schilderen bij te hoge temperatuur

Schilder niet bij een te hoge buiten temperatuur. De ideale temperatuur voor het buiten schilderen is ongeveer 20°C, zodat maximaal van de open tijd gebruik gemaakt wordt. Open tijd wil zeggen hoe lang de verf kan vloeien totdat de droging echt merkbaar wordt. Hoe hoger de temperatuur, hoe korter de open tijd is. Bij hoge(re) temperaturen wordt de open tijd zodanig kort, dat het onmogelijk wordt de verf zonder strepen of structuur te verwerken. Bij echt hoge temperaturen kan de verf, vooral bij donkeren kleuren, zelfs gaan ‘koken’, zodat er onthechting zal plaatsvinden.

Te dik plamuren

Plamuur buiten altijd spaarzaam. Liefst zo min mogelijk en altijd met dunne laagjes. Hout ‘werkt’ altijd en te ruime hoeveelheden plamuur kunnen de werking in hout niet aan. Deze lagen zullen vroeg of laat loskomen, zodat er scheurtjes in de laklaag ontstaan. Hier kan het vocht weer door in het hout trekken, met alle gevolgen van dien.

Vochtig hout verven

Als het houtwerk aan de buitenzijde van het huis in slechte conditie verkeert en het hout vochtig is, moet dit eerst de kans krijgen goed te drogen. Wanneer nat hout wordt afgesloten, zal de verflaag gaan bladderen omdat het vocht een uitweg zoekt. Maak het houtwerk daarom eerst kaal en zet het in een goede grondverf. Nu kan er geen nieuw vocht meer in het hout trekken, maar kan het houtwerk wel drogen. Is het houtwerk erg nat? Bij  gebruik van een professionele grondverf kun je gerust een aantal maanden tot zelfs een jaar wachten met aflakken.

Houtrot laten zitten

Wanneer er houtrot in de kozijnen zit moet al het zachte hout verwijderd worden. Hout dat aangetast is door houtrot zal verder gaan met rotten. Het is dus zaak dat al het besmette hout goed weggestoken wordt en de uiteinden van het gezonde deel behandeld wordt met een houtrot-stopper.
   

Sluiten
Mijn profiel