Het juiste gereedschap voor elke klus


We worden steeds minder handig. Voor klussen in en om het huis schakelen we steeds sneller vakmensen in. Waar in 2000 nog 13% van de mannen 5 uur of meer per week aan een klus besteedde, is dat nu gehalveerd. Toch is het uiteraard veel goedkoper om zelf die moer aan te draaien. Voor een mooi resultaat is het uiteraard handig om goed gereedschap in huis te hebben.

Hoe herken ik goed gereedschap?

Het materiaal en de gebruiksvriendelijkheid spelen hierbij een grote rol. Een goed stuk gereedschap moet gemaakt zijn van roestvrij staal. Gereedschap waarop roestplekken onstaan worden zwakker en kunnen op den duur breken. Daarnaast kunnen deze roestplekken vervelende sporen achterlaten op jouw klusobject. Niet zo prettig. Controleer ook het hardheid niveau van het roestvrij staal. Hoe harder het staal, hoe beter het gereedschap. Je gereedschap moet uiteraard ook comfortabel te gebruiken zijn. De gebruiksvriendelijkheid van gereedschap zou je kunnen beoordelen op drie onderdelen: persoonlijke -, praktische- en ergonomische gebruiksvriendelijkheid. Ten eerste blijft de gebruiksvriendelijkheid van gereedschap iets persoonlijks. De een kan vinden dat iets goed in de hand ligt, terwijl de ander het helemaal niets vindt. Probeer daarom altijd wat verschillende gereedschappen uit voordat je definitief je keuze maakt.

Wanneer gebruik je welke hamer?

Een bankhamer is met name bedoeld voor metaalbewerking, maar je kunt er ook gewoon mee timmeren. Hoe lichter de kop, des te secuurder je kunt werken. Een klauwhamer is voor het zware werk. Je trekt er niet alleen makkelijk spijkers mee uit hout, maar ook aan elkaar gespijkerd materiaal.

De ene tang is de andere niet

Gebruik daarom de juiste tang om je klus uit te voeren. Dit kan schade voorkomen. Zorg dat je een goede grip hebt en dat de eventueel verstelbare tang juist is ingesteld. Tip: knip elektrische draden haaks op de draad en diep in de bek.

Close
Mijn profiel