inbraakpreventie

ENORM1904_Inbraakpreventie.jpg

--

Inbraakpreventie

Je moet er niet aan denken: je komt thuis van vakantie en het hele huis is overhoop gehaald. Er is ingebroken… Gebruik onderstaande anti-inbraak tips om de kans dat er ingebroken wordt te verkleinen.

Het is vaak eenvoudig de woningen er uit te pikken waarvan de bewoners langere tijd weg zijn; uitpuilende brievenbussen, gordijnen continue gesloten, nooit een lampje aan. Het advies is dus het huis een bewoonde indruk geven. Vergeet niet dat inbrekers met de tijd meegaan, dus wees voorzichtig met social media. Ook daar moet je jezelf beschermen.

 1. Sluit alle ramen (ook toilet- en badkamerraampjes) en doe alle buitendeuren op slot.
 2. Vraag buren om je woning in de gaten te houden.
 3. Laat vuile vaat op de tuintafel en het aanrecht staan.
 4. Heb je kleine kinderen? Laat dan wat speelgoed zichtbaar in de woonkamer liggen.
 5. Heb je planten in de vensterbank staan, laat deze dan ook tijdens je vakantie daar staan en vraag of iemand ze water geeft.
 6. Gebruik een tijdschakelaar voor verlichting.
 7. Vraag iemand je brievenbus te legen en de gordijnen 's avonds te sluiten en 's ochtends te openen. Vraag of ze de post op een plek uit het zicht willen leggen.
 8. Laat de buren hun auto voor je deur zetten.
 9. Laat geen containers langdurig aan de weg staan en laat geen volle vuilniszakken achter.
 10. Zet je fiets/brommer altijd op slot, ook als deze binnen staat.
 11. Vertel een beperkt aantal familieleden en vrienden wanneer en waar je met vakantie bent. Zorg er voor dat ze in geval van nood je woning in kunnen. Geef ze trein- en/ of vliegnummers van vertrek. Geef merk, type en kenteken van je auto op.
 12. Maak geen melding op Twitter, Facebook of andere social media dat je op vakantie gaat. Wees ook voorzichtig met je afwezigheidsbericht op je voicemail en in je e-mail. Wees ervan bewust dat criminelen berichten meelezen, pas berichten hierop aan. Scherm persoonlijke berichten zoveel mogelijk af voor buitenstaanders.
 13. Gebruik op social media niet je volledige naam, maar bijvoorbeeld een afkorting. Controleer je profielen en kijk ook op zoekmachines welke persoonlijke informatie, zoals naam, adres en telefoonnummer van jezelf terug te vinden is. Verwijder je persoonlijke informatie.
 14. Merk en registreer waardevolle spullen.
 15. Laat waardevolle spullen, zoals laptops en mobiele telefoons, in het zicht staan.
 16. Zorg voor goede buitenverlichting.

helft Nederlanders onverschillig, slordig of laks

Bijna de helft van de Nederlanders (49,4%) noemt zichzelf waakzaam als het op inbraakpreventie aankomt. Zij maakt zich zorgen over een inbraak en doet er alles aan om hem te voorkomen. De ‘waakzame’ neemt beveiligingsmaatregelen, sluit bij het weggaan ramen en deuren altijd goed af en let op verdachte situaties. De tegenpool van ‘de waakzame’ is ‘de onverschillige’. Binnen deze categorie valt ruim een derde (35,1%) van de Nederlanders; zij maakt zich niet druk om de beveiliging van de woning. Dit blijkt uit recent onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW).

De ‘slordige’
De ‘slordige’ (5,1%) kan nog veel verbeteren om inbrekers buiten de deur te houden. Regelmatig vergeten zij bij het verlaten van de woning deuren of ramen te sluiten. Slechts 25% van deze groep zegt altijd de deur op slot te doen als er verder niemand thuis is; 12,5% zegt dan altijd de ramen te sluiten. Dat steekt bleekjes af bij het beveiligingsgedrag van de ‘waakzame’: 88,5% van deze groep vergeet nooit de deuren op slot te doen bij het weggaan, en 76,8% van hen denkt er in die gevallen ook steevast aan om de ramen dicht te doen.

De ‘Onverschillige’
Deze groep (35,1%)verwacht niet dat er ingebroken wordt, omdat ‘er niets te halen valt’. En: ‘Als inbrekers echt willen, dan komen ze toch wel binnen’, zo redeneert men. De ‘onverschillige’ is zo onverschillig, dat 20,9% van deze groep zeker niet verwacht dat de woning mikpunt wordt van inbrekers. Terwijl de ‘waakzame’, die de beveiliging een stuk beter op orde heeft, minder zeker is als ze de stelling ‘Ik verwacht dat er in mijn woning niet zal worden ingebroken’ krijgt voorgelegd. 14,1% durft dit met een volmondig ‘geldt zeker wel voor mij’ te beantwoorden.

De ‘Lakse’
Ook is er een groep Nederlanders (10,3%) die als ‘laks’ valt te typeren op het gebied van woningbeveiliging. De ‘lakse’ stelt vaak dingen uit en dat is ook te merken aan de beveiliging van de woning. 42,5% van deze groep vindt dat de eigen woning niet goed beveiligd is. De intenties zijn er wel degelijk; de groep beseft dat het goed is om in actie te komen op dit gebied en neemt zich stellig voor daar echt eens de tijd voor te nemen. Dat 60% van de ‘lakse’ Nederlanders de stelling ‘Er valt bij mij niets te halen, dus die inbrekers doen hun best maar’ met ‘geldt zeker niet voor mij’ beantwoordt, kan een stok achter de deur zijn. Ter vergelijking: uit de groep ‘onverschilligen’ gaf 24,9% dit antwoord.

Bron: stichtingnipw.nl

Jouw tuin klaar voor de zomer

Is jouw tuin al klaar voor de zomer?

Is jouw tuin al klaar voor de zomer?
Besparen

Weet jij wat je kunt besparen?

Weet jij wat je kunt besparen?
GoedgereedschapAdvies

Goed gereedschap is het halve werk

Goed gereedschap is het halve werk
Sluiten
Mijn profiel