CV Bijvullen of ontluchten

Als de verwarming of het water niet meer goed warm wordt, kan het zijn dat de waterdruk te laag is en dat het tijd is om je cv-ketel bij te vullen.  De waterdruk van je ketel kun je zelf controleren op het display van je cv-ketel. De waterdruk van een cv-ketel moet tussen de 1,5 en 2,0 bar staan.

Als de verwarming of het water niet meer goed warm wordt, kan het zijn dat de waterdruk te laag is en dat het tijd is om je cv-ketel bij te vullen. De waterdruk van je ketel kun je zelf controleren op het display van je cv-ketel. De waterdruk van een cv-ketel moet tussen de 1,5 en 2,0 bar staan.

Bijvullen CV

Zorg voor een handdoek of dweil en een emmer of teil. Zet je kamerthermostaat op de laagste stand. Wacht tot je cv-ketel nog maar 40 graden aangeeft. Dit is belangrijk want je gaat de cv-ketel bijvullen met koud water. Als koud water in een te hete ketel stroomt, kan de binnenkant barsten.

Sluit de vulslang aan op de koudwaterkraan. Houd een emmer onder het uiteinde van de slang en open de kraan. Laat het water tot de rand van de slang komen. Zo zit er bijna geen lucht in de slang en kan er dus ook bijna geen lucht in de cv-installatie komen. Doe de waterkraan dicht.

Zoek dan de vulkraan, die zit meestal bij de ketel. Draai de dop van de vulkraan, zonder de vulkraan te openen. Sluit de vulslang goed vast aan op de vulkraan van de cv-installatie.

Nu ga je de verwarmingsketel bijvullen. Open de waterkraan en draai daarna pas de vulkraan van de cv-installatie open. Na een kwartslag is de vulkraan helemaal open.

Als de druk bijna op 2 bar staat, sluit je eerst de vulkraan en daarna de waterkraan. Koppel de slang af en laat het water dat nog in de slang zit, in een emmer lopen. Hier komt de dweil van pas.

Zet de kamerthermostaat weer op de gewenste stand. Er komt altijd een beetje lucht mee met het bijvullen van de cv-ketel. Om een tikkende verwarming te voorkomen, moet je daarom de radiator ontluchten.

CV ontluchten

Tik, tik, tikā€¦ tikkende verwarming, voor velen is het een bekend geluid. Grote kans dat er lucht in je cv-installatie zit. Niet alleen hinderlijk, maar ook energieverspillend. En dat is zonde. Want je kunt heel eenvoudig in 6 stappen zelf de verwarming ontluchten.

In vijf stappen af van je tikkende verwarming

1.Zet eerst de verwarming minstens 10 minuten aan. Daardoor verzamelt de lucht zich bij de ontluchtingsventielen. Houd een doekje en een ontluchtingssleuteltje bij de hand.
2. Zet de kamerthermostaat zo laag mogelijk.
Begin bij de radiator op het laagste punt in uw huis. Werk daarna naar boven en eindig met de radiator op het hoogste punt.
3. Sluit de kraan van de radiator die je wilt ontluchten.
Houd een doekje bij het ontluchtingsventiel van de radiator en draai hem open met het ontluchtingssleuteltje. Zodra er water uit komt, draai je hem weer dicht.
4. Heb je alle radiatorkranen gehad? Draai ze dan weer open en zet de thermostaat op de gewenste temperatuur.
5. Controleer of de waterdruk in de cv-ketel goed is. Dat is het geval als de wijzer van de drukmeter in het groene gedeelte staat, tussen 1,5 en 2 bar.