inbraakpreventie 2017

Header-Inbraakpreventie-1100x320.jpg

De donkere winterperiode is een tijd waarin traditiegetrouw de meeste inbraken worden gepleegd. Aan onverlichte woningen zien inbrekers 's avonds dat bewoners niet thuis zijn. Bovendien zijn er minder mensen op straat, waardoor er minder zicht is op verdachte situaties.

Om te voorkomen dat inbrekers tijdens deze donkere dagen hun oog op jouw woning laten vallen, kun je er zelf voor zorgen dat je het deze inbrekers niet te makkelijk maakt.

  • Sluit altijd alle ramen en deuren. En draai deuren op slot, ook als je even weggaat.
  • Gebruik de buitenverlichting. Bijvoorbeeld op schemerschakelaar of bewegingssensor.
  • Plaats waardevolle spullen uit het zicht.
  • Leg sleutels uit het zicht en laat ze niet aan de binnenkant in het slot zitten. Verstop je sleutels niet buiten. Onder de mat of in de bloempot is geen geheime plek.
  • Zet ladders weg en vuilnisbakken vast, zodat opklimmen onmogelijk is.
  • Maak afspraken met je vertrouwde buren om op elkaars woning te letten bij afwezigheid. Bel altijd 112 bij een verdachte situatie!

Hang- en sluitwerk

Gebruik goedgekeurd hang-en-sluitwerk op ramen, (garage-)deuren en lichtkoepels. Een slot dat voldoet aan het Politiekeurmerk, is getest en indien volgens de regels gemonteerd, verkleint het sterk de kans op inbraak. Zo’n slot herken je aan het SKG logo en de sterren:

Buitenverlichting

Goede buitenverlichting helpt ook tegen inbraak. Bijvoorbeeld een lamp met schemerschakelaar of bewegingssensor. Want een inbreker staat niet graag in het licht. Denk ook aan de achterkant van het huis, verlicht ook donkere steegjes.

Weet wie er voor je deur staat

Zorg ervoor dat je vanuit je woning eenvoudig kunt zien wie er voor je deur staat. Door glas naast de deur of een (digitale) deurspion. Zorg daarbij ook voor verlichting. Doe nooit zomaar open.

Kierstandhouder

Plaats een kierstandhouder op de deur en gebruik deze voordat je de deur open doet. Met een kierstandhouder zorg je ervoor dat niemand de deur kan openen en je naar binnen kan duwen.

Raam- en schuifpuibeveiliging

Een schuifpui is extra inbraakgevoelig, breng hier een speciaal slot aan. Ramen zijn voor veel inbrekers een regelrechte uitnodiging. Bovenlichtjes, wc-raampjes, ramen naast de deur of in de keuken bieden absoluut geen weerstand. Met één schroevendraaier is het al gebeurd. En om de woning binnen te dringen, is niet eens een groot raam nodig. Een opening groter dan 15 cm is volgens de politie al genoeg!

Een paar voorbeelden voor raambeveiliging zijn:

Denk ook aan de bovenverdieping

Hoewel de meeste woninginbraken plaatsvinden op de begane grond, bereiken inbrekers hun doelwit ook via op- of overklimming. Beveilig daarom ook de bovenverdieping van de woning, zoals balkondeuren, ramen en dakramen.

Goed afsluiten? Sleutel omdraaien!

De beste sloten helpen niet als je ze niet gebruikt of als je tegelijkertijd een raam open laat staan. Draai je deuren en ramen dus echt op slot. Anders kunnen inbrekers eenvoudig binnen komen door te flipperen (met een stuk hard plastic wordt de sleuf van het slot terug gedrukt) of te hengelen (bijvoorbeeld met een ijzeren kledinghanger wordt door de brievenbus de deurklink bewogen). En laat daarbij de sleutel niet in het slot zitten. Inbrekers kunnen anders onder het slot een gat boren om vervolgens met behulp van een geprepareerd voorwerp de sleutel omdraaien (gaatjesboormethode).

Nooit meer twijfelen of je je voordeur op slot hebt gedraaid?

Met het Nemef veiligheidsslot 4100 Plus hoef je je hier geen zorgen meer over te maken. Dit slimme slot draait jouw voordeur automatisch op slot. Veilig en makkelijk!

Niet thuis? Licht aan!

Het is belangrijk om je woning er uit te laten zien alsof je thuis bent. Laat binnen lampen branden als je 's avonds niet thuis bent. Je kunt dat regelen met tijdklokken. Denk ook aan de bovenverdieping! Hiermee zet je gelegenheidsinbrekers op het verkeerde been. Gebruik ook de aanwezige buitenverlichting. Bijvoorbeeld een lamp met schemerschakelaar die automatisch aangaat zodra het donker wordt. Een inbreker staat niet graag in het licht.

Sluiten
Mijn profiel